عکس غنی‌سازی تنقلات
غنی‌سازی تنقلات

غنی‌سازی تنقلات بهترین میان وعده مدرسه کودکان

در این نوشته در ابتدا غنی‌سازی در تنقلات برسی می‌شود و پس‌ازآن توجیهاتی در مقاله ای دیگر در رابطه با غنی‌سازی گز آورده می‌شود.

اهداف مختلف در غنی سازی مواد غذایی

اصلاح کمبودهای مواد مغذی رژیم غذایی. به معنی افزودن یک یا چند ماده مغذی بیشتر از مقادیر طبیعی در یک ماده غذایی که پیش از فرآیند شدن در آن ماده غذایی وجود نداشته و یا در مقادیر کم وجود داشته است نظیر اضافه کردنید به نمک

بازگرداندن مواد مغذی که در اثر فرآوری غذا از دست رفته‌اند. در این روش میزان ماده مغذی اضافه شده به اندازه‌ای است که محصول نهایی حاوی آن مقدار ماده مغذی می‌شود که از ابتدا داشته است. به‌عنوان مثال اگر در جریان آب گیری پرتقال و بسته‌بندی، 10 درصد ویتامین C از دست برود همان ده درصد ویتامین به‌طور مصنوعی به آن اضافه شود.

افزایش کیفیت تغذیه‌ای فرآورده‌های غذایی که به عنوان تنها منبع تغذیه به کار می‌رود. به‌عنوان مثال اضافه کردن ویتامین D به شیر

اطمینان از تعادل تغذیه‌ای مواد غذایی که جایگزین سایر غذاها می‌شوند نظیر افزودن چندین ماده مغذی به مواد غذایی قبل یا بعد از پخت ماده غذایی مانند پودر مواد مغذی

دیدگاه‌هایی در رابطه با غنی‌سازی 

بعضی از منتقدان با غنی‌سازی تنقلات مخالف هستند که این کار سبب تمایل افراد به موادی می‌شود که ارزش چندانی ازلحاظ تغذیه‌ای برای افراد ندارند. در ذیل این دیدگاه‌ها بررسی می‌شوند:

الف – کمسیون غذایی بریتانیا اعتقاد دارد که غنی‌سازی مواد غذایی باید سبب ترفیع سلامت غذا شود و افزودن ویتامین‌ها و موادمعدنی به غذا نباید برای غنی‌سازی غذاهایی که دارای مقادیر زیادی چربی، نمک و قند هستند،
مخصوصاً در مورد غذاهای کودکان مثلاً:

بخوانید:  بهترین نحوه نگهداری پولکی اصفهان

– غلات صبحانه‌ای با شکر زیاد
– نوشیدنی‌ها با میزان آب‌میوه پایین
– فرآورده‌های قنادی
– و…

انجام شود.غنی‌سازی ممکن است به ‌عنوان توجیهی برای بازاریابی و ترویج محصولاتی باکیفیت تغذیه‌ای مشکوک باشد.
به‌عنوان‌مثال :

محصولی به نام “رون تریز ژلی توتز” با ویتامین C غنی‌شده است درحالی‌که دارای 86 درصد قند است.

گز غنی‌شده با کلسیم و ویتامین
غنی‌سازی مواد غذایی

مطالعه مقاله گز غنی‌شده با کلسیم و ویتامین

ب – شورای وزارت نظارت بر غذای استرالیا و نیوزلند اعلام داشت که عرضه غذاهای غنی‌شده با سطوح پایین از ترکیبات سلامتی بخش ممکن است سبب شود که مصرف‌کننده آن غذا را جایگزینی برای غذای حاوی آن ریزمغذی کند.مثلاً عرضه آدامس غنی‌شده با کلسیم حاوی کمتر از 0/2 درصد قند باقی‌مانده ممکن استسبب جایگزینی این آدامس با محصولات لبنی شود.

ج – غنی‌سازی غذا یک شیوه مؤثر برای بهبود وضعیت ریزمغذی‌ها در رژیم غذایی است به دلیل این‌که شیوع کمبود ریزمغذی‌ها به‌طورکلی در کودکان بالاتر بوده و دارای نتایج وخیم‌تری است،شناسایی حامل‌های ریزمغذی مورد علاقه کودکان بسیار مهم است.درنتیجه کاربرد ریزمغذی‌های ضروری در مواد غذایی موردعلاقه کودکان مانند تنقلات می‌تواندراهی مفید برای جلوگیری از کمبود مواد مغذی در کودکان شود.

غنی سازی به دو صورت ساده یا چندگانه صورت می‌گیرد. روش‌های متعددی جهت غنی سازی مطرح می‌باشند.افزودن دو ماده خشک به یکدیگر، افزودن ماده مغذی به صورت محلول به غذا، مخلوط کردن ماده مغذی با حجم کم غذا و روش‌های جدی از جمله روش های غنی سازی می باشد.

مطالعه مقاله روش‌های غنی‌سازی گز

منبع : اصول و فناوری تولید گز